Stolthet och fördom

Ikväll var det dags igen för bokcirkel. Den här har inget namn så bokcirkeln får den heta. Vi hade läst Jane Austens Stolthet och fördom i en nyöversättning av Gun-Britt Sundström som kom 2011.

Jag har inte läst så många klassiker och inte heller den här. Jag gör mig inte så bra under tvång så den påtvingade klassikerläsningen från skolan har förstört det lite grann. Men det börjar väl bli preskriberat nu.

Jag hade inga problem att ta mig igenom Stolthet och fördom. Den var lättläst och en intressant historia. Det som var mest spännande, tycker jag, var hur de levde i början av 1800-talet då boken skrevs. Det var väldigt viktigt hur en uppförde sig och hur ens familj betedde sig. Huvudpersonen Elisabeth hade det inte lätt med en mamma som pratade oavbrutet, två småsystrar som bara sprang efter officerare och en far som inte brydde sig om de sociala koderna. Och inte hade de några pengar heller. Dessutom är egendomen de bor på fideikommiss och ska ärvas av en kusin. Hur ska hon bli gift?

Hon har iallafall bestämda åsikter om hur en man ska vara och att hon vill gifta sig av kärlek. Hon tackar nej till kusinens frieri. Det tyckte jag var intressant att en kvinna faktiskt kunde tacka nej tio en man. Men det framgår också att Elisabeth är uppfostrad att tänka in status och ekonomi i sitt val av livspartner.

Hon blir till slut kär i Mr Darcy. Kärleken kommer först när hon får se hans gods Pemberly, då förstår hon att hon älskar honom. Det känns märkligt att det är egendomen som utlöser kärleken och inte personen. Kanske ligger det i hennes uppfostran att ta in fler aspekter än bara om du är kär i personen eller inte. Märkligt, säger jag.