Musik på tv

Jag måste tipsa om några härliga program på tv. Jag är nog inte ensam att tipsa om dem. De dyker upp på flera ställen på nätet, men jag tipsar om de jag med. De är riktigt bra.

Sapmi sessions är ett möte mellan en samisk och en svensk musiker. De ska på tre dagar göra en låt tillsammans. Det är intressant att få en inblick i samisk musik. Jag kände bara till Sofia Jannok tidigare, men det finns så klart ett helt gäng till. Jag gillar också att följa processen att skapa en ny låt. Jag kan inte göra det själv och det ser fascinerande enkelt ut. Och resultaten. Fantastiska låtar med helt annan ljudbild än vad jag är van vid.

Om du inte gillar musik så gör fotot det ändå värt att titta. De är i nordligaste Sverige, i Vassijaure norr om Kiruna nära Abisko och Riksgränsen. Det är fjäll och vidder. Så vackert och jag vill åka nu.

Det andra musikprogrammet jag har fastnat för är Jills veranda, Nashville där Jill Johnsson tillsammans med en annan artist utforskar countryn i Nashville. Tittaren får en inblick i den amerikanska kulturen och countrymusiken. Programmet känns personligt och Jill verkar vara en härlig person. Programmen där Kakan Hermansson, Titiyo och Skizz deltar handlar om kontraster. Kontraster i jämförelse med Jill. Kakan är lesbisk, Titiyo är svart och Skizz har en fattig uppväxt i Botkyrka.

Till största del är programmet uppbyggt på möten mellan människor. Och det blir en hel del spännande sådana. Skizz åker till en trailerpark och möter fattiga Nashvillebor, Titiyo besöker den första svarta countrysångerskan och Kakan hälsar på hos en republikansk kvinna.

Marit Bergman var gäst i det senaste programmet. Tillsammans letade hon och Jill efter countryns rötter i Appalacherna. Även där får vi träffa några sköna typer, musiker som de spelar tillsammans med. Marit skriver också en countrylåt tillsammans med en amerikansk låtskrivare. En fantastisk låt som jag hoppas kommer på hennes nästa skiva.